Viimeistely on kaiken a ja o!

Seuraan aktiivisesti etenkin erilaisia neulontaryhmiä facebookissa. Koska sukkien tekeminen on miun lempparijuttu, niin sukkaryhmissä tulee pyörittyä useimmiten. Olen nyt tässä syksyn mittaan huomannut paljon keskustelua siitä, miten neulojilla on ihmeellinen päähän pinttymä saada mahdollisimman sileää neuletta suoraan puikoilta. Suurinosa jättää myös sukat viimeistelemättä (ymmärrän kyllä, jos ne tulee vaan omiin jalkoihin) ja sitten ihmetellään kun neulos on epätasaista ja mietitään millä langalla tai puikoilla saisi tasaisinta jälkeä.

Kerronpa teille nyt suuren salaisuuden. Tasaisen ja pehmeän neuleen saamiseen tarvitaan viimeistely, tai toisinsanoen sileyttäminen. Mie viimeistelen kaikki miun neuleet kastelemalla tai jos oon oikein reipas niin höyrytän ne koulussa höyryraudalla tai parhaassa tapauksessa sekä ja että. Tässä alla havainnollistava kuva. Vaikka sukat ovat koneneulottu, jossa oletettaen silmukoiden jälki on valmiiksi jo tasaisempaa kuin puikoilla neulottaessa.

Alla olevassa kuvassa viimeistellyt sinisen ja keltaisen sukkaparin. Pinkki sukkapari on valmis, mutta loppuhommelit tekemättä. Huomaatteko eron? Tuo pinkkisukkapari on ihmeellinen myttykasa, eikä näytä yhtään niin siistiltä kuin lajitoverinsa. Kaikki kolme sukkaparia on tehty koneella samalla silmukkamäärällä ja kerrosmäärillä, ovat siis täysin identtisiä. Silti ero on melkoinen, eikö vain?


Mitenkö viimeistelen?

Mie tykkään laiskana ihmisenä käyttää eniten sukkaplokkeja. Ne voi tehdä itse, tai sitten niitä saa valmiina esimerkiksi succaplokkilta tai teeteeshopista löytyy knitpicksin versio. Miulla on itse tekemät ja teeteeshopista tilatut knitpicksit. Kummatkin ajaa asiansa. Tavalliset perussukat mie sumupullolla kostutan kosteiksi ja vedän sukkaplokin päälle kuivumaan, useimmiten yön ajaksi. Kirjoneulesukat kastelen kokonaan upottamalla veteen, rutistelen kuivaksi käsin ja pyyhkeen kanssa ja sitten asettelen tasona sukkaplokin kanssa kuivumaan. Voin taata, että ne pienet epätasaiset silmukat häviää viimeistään tässä vaiheessa ja myös neulepinta muuttuu pehmeämmäksi. Jos villa on oikein karheaa, niin joukkoon voi lurauttaa ihan hitusen esimerkiksi huuhteluainetta.

Toinen tapa on höyryttää sukat silitysraudalla. Neuletta ei saa niin sanotusti silittää vaan ihan kevyesti höyryn kanssa kuljettaa rautaa yli sukkien. Mie oon ite vaan niin laiska aina kaivamaan sitä rautaa esille, joten oon tykännyt enemmän tästä kastelutaktiikasta.

Isommat neuleet ja huivit sitten kastelen ja pingotan nuppineuloilla, mutta se on toinen stoori sitten se.

Hyviä neuvoja neuleen sileyttämiseen löytyy esimerkiksi täältä Punomosta :) 

7 kommenttia

  1. Sinä sanot että "lurauttaa ihan hitusen esimerkiksi huuhteluainetta" mutta kaikissa sukkalangoissa mitä minä olen ostanut lukee että ei huuhteluainetta!!!!!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pääsääntöisesti villalangalle ei saakkaa käyttää huuhteluainetta, koska se tukkii kuidut mutta jos sitä laittaa ihan millin pehmeyttääkseen karkeaa villaa niin se ei ole haitaksi, tämä on vanha vinkki mummoni ajalta :) huuhteluaine on halvempi lanoliinin korvike :)

      Poista
  2. Hei! Ja kiitos tästä vinkistä! Tulee siistimmät sukat tänä jouluna ihmisille lahjaksi. Ootko jo postannut sukan lankojen päättelystä? Esim. jos tekee erivärisistä keristä raitasukkaa, miten vaihdat langan ja miten päättelet ne? Omat konstini ovat aika karkeita, niin mietin että onko fiksumpiakin tapoja? Ja ihan sit sukan aloitus- ja lopetuslankojen päättely :) Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Mistä oot ostanut niitä pingotusalustoja huiveille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt itseasiassa muista, mut google varmasti kertoo kun laitat hakuun knit pro pingotusalusta :)

      Poista
  4. Etikka on i.h.a.n.a pehmeyttäjä myös ja samalla vielä lisäkiinnittää langan värin.

    VastaaPoista
  5. Asiaa puhut. Neuleiden sileyttäminen on neuleen viimeistelyä. Jotkut höyrypäät kuitenkin käsittävät höyryttämisen prässäämiseksi, mitä se suinkaan ei ole. Tai sitten jotkut heittävät sukat kattilaan ja höyrystävät niin kuin vihannekset. Höyry on kuumaa ja langat eivät kestä liikaa kuumuutta, ohjeen mukainen lämpö useimmille langoille on 40 astetta. Villa menettää kimmoisuutensa ja lämmittävyytensä ja neule löystyy liian kuumassa. Vaikka konstit ovat monet, ohjeet eivät ole turhan takia, kannattaa noudattaa, niin sitten ei tarvitse haukkua tietyn valmistajan lankoja huonoiksi. Kiitos Henna kun välität.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.