Piirakkasukat ohjeen kera


Kerroinkin jo aikasemmin, että aion opetella neulomaan piirakkasukkia. Noh, opettelin ja osasinkin - vaikka ensimmäinen pari on minkä näkönen nyt on, virheitä on enemmä ku miljoona, mutta tajusin kuvion ja osaan tehdä seuraavasti parista siistimmän.

Aloitin sukkia kolme kertaa, ennen kuin sain jutun juonesta kiinni. Sitten meni hermo kantapäätä tehdessä ja purin koko sukan ja aloitin uudestaan. Mutta nää sukat tuntuu tulevan vielä nopsammin kun muut, sillä 6. kierroksen kuviota ei voi mukamas jättää kesken ja aina edellistä lopettaessa ajattelee, että vielä yks kuvio ja vielä yks ja vielä yks.. ja oho kello on yks yöllä, hehe! Alunperin ohjeen tarjosi Novitan Sukkalehti, mutta sovelsin sitä vastaavasti


Lanka Novitan 7-veljestä ja puikot 3,5. Koko noin 38-39.

Joustinneule: 1o (puikolla olevan silmukan takaosasta), 1n.

Pitsineule (23 s):
1. krs 5n, 6o, lk, 1 o, lk, 6 o, 5 n.
2. krs 4n, 2o yhteen, 5o, lk, 3o, lk, 5o, ylivetokavennus (=1s neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu s neulotun yli), 4n.
3. krs 3n, 2o yhteen, 5o, lk, 5o, lk,5o, ylivetokavennus, 3 n.
4. krs 2n, 2o yhteen, 5o, lk,7o, lk, 5o, ylivetokavennus, 2n.
5. krs 1n, 2o yhteen, 5o, lk, 9o, lk, 5o, ylivetokavennus, 1n.
6. krs 2o yhteen, 21 o, ylivetokavennus

Luo 48 s. (12, 12, 11,13) Huom. kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä.

Neulo 5krs (n. 2 cm) joustinneuletta.

Jatka 1. ja 4. puikolla joustinneuletta ja aloita 2. ja 3. puikoilla pitsineule. Neulo kunnes vartta on noin 17cm, itse tein 6x pitsineulekerran.

Siirrä 4. puikolta yksi silmukka 3. puikolle ja neulo 1. ja 4. silmukat samalle puikolle (silmukoita yhteensä 24)  ja tee  vahvistettu kantapää. Kerroksia 26. Tee kantapohjan kavennukset jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä  7s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6(6)8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8.

Poimi kantalapun reunoista 13 + 1 s. puikkojen välistä. Jatka pitsineuletta 2. ja 3. puikoilla ja sileää neuletta 1. ja 4. puikoilla. Siirrä aikasemmin siirretty silmukka takaisin 3. puikolta 4. puikolle.

Tee kiilakavennukset normaalisti puikoilla 1. ja 4. niin, että kavennat jokatoinen kierros puikon 1. lopusta ja puikon 4. alusta niin monta kertaa, että puikolle jää 12s per puikko. Jatka neulomista pikkuvarpaan kärkeen tai kun jalkapohjan pituus on 22cm. (Itselleni tuli 7 pitsineulekertaa).

Kärkikavennukset: Jatka pitsineuleosan kavennuksia, mutta älä tee langankiertoja. Näin ollen kavennat puikolta yhden silmukan tehdessäsi 2o yhteen kuviossa.

Neulo samalla 1. puikon lopussa 2 o yhteen ja 4. puikon alussa (sileäneule) ylivetokavennus.
Kun pitsineuleessa on tehty 5 kavennusta (=1 pitsiosio), jatka neulomalla 2. puikon alussa ylivetokavennus ja 3. puikon lopussa 2 o yhteen.

Tee kavennuksia kunnes työssä on 8 s, pujota katkaistu lanka silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

45 kommenttia

 1. Kylläpäs sopii hienosti tuolle yksiväriselle langalle! Ja miten ihana väri! Nam!

  VastaaPoista
 2. Kylläpäs sopii hienosti tuolle yksiväriselle langalle! Ja miten ihana väri! Nam!

  VastaaPoista
 3. Miullakin on parasta aikaa jalassa samalla mallilla tehdyt villarit. Tein myös kierretyillä silmukoilla joustimen ja sukat on siksi tosi hyvän malliset jalkaan. Ihan lempparit!

  VastaaPoista
 4. Hassua! Mulla on puikoilla juuri sama sukkamalli ja juuri samasta turkoosista langasta :D Tykkään mallista!

  VastaaPoista
 5. Menee kyllä heti testaukseen! :)

  VastaaPoista
 6. Ihanat sukat ihana väri. Sinun innostamanasi ja ihan ekaa kertaa teen pitsikuviota.

  Mutta miten en nyt tajua tuota ohjetta kärkikavennuksen osalta: "Neulo samalla 2. puikon alussa (sileäneule) ylivetokavennus ja 3. puikon lopussa 2 o yhteen. Kun pitsineuleessa on tehty 5 kavennusta (=1 pitsiosio), jatka neulomalla 4. puikon alussa ylivetokavennus ja 1. puikon lopussa 2 o yhteen."

  Onko tässä virhe: "2. puikon alussa (sileäneule)" vai olenko vaan superpönttö :)
  Kudotko siis ollenkaan kaventamatonta välikerrosta? Jos et, niin riittääkö pituus siis peittämään varpaat joka kerroksen kavennuksella jos aloitat kaventamisen pikkuvarpaan kärjestä?

  t. annuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virhehän siinä on! Pitäisi olla 1. puikon lopussa. Nauhakavennus siis ilman välikierroksia! :) Kavennuksia helpottaa sekin, että ennen kavennuksia tasaa kaikille puikoille saman määrän silmukoita :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta. Mä sitä täällä melkein puikot kädessä odottelin:)
   Sitä vaan välillä noita ohjeita jahkaa ja jahkaa kun ei oikein ole sellainen tekijä näissä kutomishommissa/kaan. En ole tuollaisesta nauhakavennuksesta ennen kuullutkaan...

   t. annuli

   Poista
  3. Heippa, nyt on ihan pakko kysyä, kun oon tavannu tätä ohjetta sekä novitalehden vastaavaa. En tajua miten noi kärkikavennukset menee? Eihän ne nurjat s vähene molemmissa reunoissa kun vaan vasemmanpuoleisessa, jos tekee pitsineuleen mukaan, jättäen vaan langankierrot poi!
   T. Satu

   Poista
  4. mitä tuo k lyhenne tarkoittaa ?

   Poista
  5. Tarkoitatko lk? LK? Se on langankierto :)

   Poista
  6. Sut Ku, nyt vasta huomasin kommentin.

   Puikoilla 2 ja 3 ne kavennukset tulee siinä kuviossa 2o yhteen. Kun jättää langankierrot tekemättä niin ne kaventuu. Sitten ku on se yks kuvio tehtynä niin sitten normaalisti puikon alussa ja puikon lopussa. :)

   Poista
  7. Kiitos saa joulunpyhinä neuloa. Hyvää joulun jatkoa :)

   Poista
 7. Montako kierrosta teit kantalappua ennen kantapohjaa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla lukee, kierroksia kantalapussa 26 ennen kantapään kavennuksia :)

   Poista
 8. Kiitos ohjeesta! Paria termikorjausta se kuitenkin vaatisi: puikoilla neulotaan, ei kudota. Eli ylivetokavennus: 1s NEULOmatta, NEULO 1s ja vedä nostettu s NEULOtun yli. Suljettu neule, kuten sukat muodostuvat KERROKSISTA, ei kierroksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kutominen ja neulominen nyt sinääsä ole sama asia ;) Ymmärrän kyllä pointtisi! Ja kierros tai kerros.. samaha se :D

   Poista
  2. Kutominen ja neulominen ovat AIVAN eri asia. Kangaspuilla kudotaan ja neulepuikoilla neulotaan. Kierroksia edetään aina samassa tasossa, kuten ratajuoksussa; kerroksia puolestaan syntyy, kun edetään ylöspäin, kuten rakennuksissa tai neuleessa. Eli ei todellakaan samoja asioita ;)

   Poista
  3. Ehkä miun täytyy sitten korjata tätä ohjetta, ettei kukaan nyt vahingossa yritä tehdä piirakkasukkia kangaspuilla ;D

   Poista
  4. Kyllä tuo neulominen ja kutominen on ihan murre kohtaista. Minä ainakin kudon sukkia. ;) Neulomista ilmeisesti käytetään ns. kirjakielessä oikeana terminä. Kyllähän jotkut tikuttaakin sukkia. ;D

   Poista
  5. Ihana ohje ja mahtava blogi, kiitooos!! ^^ Meillä Anarkiski Marttojen neulonta kerhossa neulotaan, kudotaan, tikutetaan ja nitkutetaan. Sama se kuhan kanssa eläjät suurinpiirtein tajuaa mistä puhuu, kukapa piirakka sukkaa koittaa kangaspuilla vääntää :)

   Poista
 9. itse olen ikäni kutonut sukkia ja niin kutoi myös jo edesmennyt mummonikin sukkia yli 85 vuotta,joten eiköhän se ole sama kutoi tai neuloi,kunhan valmista tulee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan ole sama asia! Kangaspuut ovat kutomisen välineenä, puikoilla neulotaan. Joskus myös mummot voivat olla väärässä, myös ne edesmenneet...

   Poista
  2. Tai sitten ihan "vanhan kansan" murre on Se mikä tekee neulomisesta kutomista, turhaa takertumista pikkuasioihin, kyllä varmasti ohjeen alusta ainakin huomaa että mistä kyse. Luulisin että aloittelijakin ymmärtää mistä on kyse luki ohjeessa kudo tai neulo.

   Poista
  3. Kyllä minä ainakin kudon puikoilla. Kutominen ihan loistava sana. Turha takertua moiseen.

   Poista
 10. Yritin Novitan ohjeella tätä mallia ja se tyssäsi siinä vaiheess kun alkoi kantalapun tekeminen.. Mulla ei mennyt jakeluun miten se olisi onnistunut parittomalla määrällä silmukoita. Sinun avullasi ensimmäinen piiirakkasukka näyttäisi onnistuvan. Kiitos! Tuohon neulomis/kutomis -riitaan ei tule ratkaisua. Se on nimenomaan murrekysymys eikä siitä nyt kenenkään tarvitsisi alkaa inttämään. Eiköhän asiayhteys selviä kuvien ja tekstin avulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie taistelin kans sen novitan ohjeen kanssi, siksi sovelsin tämän oman tyylisen :)

   Ja joo, kenellä pipo kiristää ja kenellä ei ;)

   Poista
 11. Joo, kiitos ohjeesta. On kyllä parempi kun novitan alkuperäinen!! Näitä on nyt näperretty kyllästymiseen asti ;))

  VastaaPoista
 12. Hei, anteeksi typeryyteni mutta siis eikö kavenneta ollenkaan kantapään teon jälkeen ennen kuin kärkikavennukset?:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjää unohtunu matkasta :D kiilakavennukset normaaliin tapaan :) korjaan ohjeen ku joudan :)

   Poista
  2. Kantapohjan kavennus jäi sinulta kirjoittamatta.

   Poista
  3. Kiitos korjauksesta, unohtui siltikin :D nyt korjattu :)

   Poista
 13. Moi! Mulla on ongelmana kärkikavennus, jätetäänkö siis vain langan kierrot pois, vai myös ylivetokavennukset ennen 3 puikon nurjia silmukoita? Ei jotenkin mene tuo kuvio oikein.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Niillä ekoilla kavennuskerroksilla jätät langankierron pois joka näin ollen tarkoittaa et kuvio kaventuu automaattisesti, eli niillä ei tarvitse tehdä ylivetokavennusta :) mutta sitten taas sileän neuleen kohdalla kavennukset on tehtävä!

   Poista
 14. Minkä kokoiset tulevat tuolla ohjeella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun oho, sehän lukikin tuolla :D

   Poista
 15. Ihanaa kun sun blogin kautta löytää paljon kivoja ohjeita. Melkein joka kerta kun jotain ohjetta kuuklettelen, se ohjaa sun blogiin :D
  Kiitos vielä kun kirjoittelet ohjeet selkeästi, niin että ne on helppo neuloa, vaikka neuloisikin kärjestä alkaen :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos ihanasta blogista! Näillä sun ohjeilla onnistuu myös vähemmän neulonut. Ohjeet on jo valmiiksi ratakiskosta väännetty :D

  *Lyylin tyllerö*

  VastaaPoista
 17. Hei, kaipailit jossakin vaiheessa seiska veikan turkoosia ( myös minun yksi suosikki väri). Turkoosia seiska veikkaa on tällä hetkellä myynnissä ainakin Helsingissä Kaisaniemen Kodin Ykkösessä. Mukavia neulonta hetkiä:)

  VastaaPoista
 18. Hei, kaipaan nyt pikaista vastausta seuraavaan kysymykseen, eikö kantalappua pysty tekemään perus 24 kerroksella ? vai vaatiiko sen 26kerrosta? Tietenkin näihin tulee vielä se "neulo vielä nurjan puolen kerros, ennenkuin aloitat kantalapun kavennukset" ilmeisesti vielä sen 26 (tai 24?) kerroksen lisäksi? Tuleeko kantalapusta 26 kerroksella KAMALAN pitkä, en halua että sukat pyörii jaloissa ;). Kiitos jos vastaat nopeasti, olen jo kantalappuvaiheessa, joten tarvitsen nopeasti vastauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toki tehdä sen mittaisen kun tahtoo :) vaikuttaa vaan sivusta poimittavien silmukoiden määrään :)

   Poista
 19. Hei, ja kiitos vastauksesta! Tein nyt kuitenkin ohjeidesi mukaan, ja olen kärkikavennuksissa... Yehdäänkö kavennukset 1 ja 4 puikoilla kuitenkin joka kerroksella vai joka toinen? Anteeksi tyhmät kysymykseni, olen vasta sukkien parissa aloittelijan tasolla ja olenkin aiemmin tehnyt vain perussukkia... nämä ensimmäiset "haastavammat" vaikka nyt helpoilta on tuntunutkin kun olen oppinut langankierron, joka näissä sukissa on nyt ekaa kertaa "käytössä" :D.

  VastaaPoista
 20. Sain tästä paljon intoa ja infoa alkaa eka kertaa kutomaan tätä mallia, kiitos :) Suomen kieltämme ja erityisesti sen eri alueiden murteita rakastavana haluan uhmakkaasti :D pitää kiinni siitä, että kudon kun neulon vaikka tiedänkin kirjakielessä neulomisen olevan se virallinen ja "oikea". Meilläpäin on aina kudottu ja neulomisesta tulee minulle mieleen neulomiskoneella neulominen mikä oli ihan muotia lapsuudessani 70-luvulla ja myös kinnasneulatekniikalla neulominen johon pari vuotta sitten tutustuin. Toki kutomista täälläkin tehdään kangaspuillakin. Tämä on hieman sama kuin Kuopiossapäin kehtaaminen on viitsimistä mikä joskus sai hyvät hörönaurut aikaan sikäläisen kollegani kanssa - meilläpäin se tarkoittaa, että ujostuttaa/hävettää tehdä jotain ja väärinkäsitys oli melkoisen hauska. On ihanaa kun on rikas kieli ja hauskoja juttuja :) Ja nyt eikun kutomaan piirakkaa :D

  VastaaPoista
 21. En ymmärrä kärkikavennuksen ohjetta. En novita lehden, enkä sinun vastaustasi. Tarttis yksinkertasen ohjeen....

  VastaaPoista
 22. Lud ääneen,se auttaa useasti. Ohje on hyvä,minäkin osasin.=) Irma

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.