Heinäseiväs palmikkosukkien ohje


Näillä heinäseiväs palmikkosukilla mie ainakaan selätin miu palmikkokauhun. Olin neulonut pitsiä ja yksinkertaisia kuvioita, mutta palmikko tuntui kamalan pelottavalta.
Löysin silloin Puhde Puodin blogista tämän sukkaohjeen ja näitä on tullut jokunen pari neulottua, kuten nämä ja nämä .

Puhde puoti on valitettavasti sulkenut ovensa ja blogikin on poistettu. Olen saanut jokusen viestin, missä tätä ohjetta on kaivattu, joten otin yhteyttä Tiina Tolvaseen, joka on suunnittelut tämän sukkamallin ja sain häneltä luvan julkaista ohjeen tänne, joten tässä se tulee!

Heinäseiväs-sukat ovat simppelit ja helpot neuloa mutta tosi kauniit ja näyttävät sukat. :) Tämä malli on ehdottomasti yksi miun ikisuosikeista.


 Heinäseiväs palmikkosukka
Ohje Tiina Tolvanen
Lanka: alkuperäisessä ohjeessa lankana
100% suomenlampaan villalanka (tiukkakierteinen)
tai mikä tahansa sopivan paksu sukkalanka.
Kuvissa olevat sukat neulottu Novita Muumilaaksosta
Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm
Puikot: 3 mm

Palmikon kierto; nosta 3s apupuikolle työn eteen, neulo 3s, neulo apupuikon 3s

Varsi: Luo 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle, 14 kullekin. Aloita 1. puikon alusta 1o, 2n, 2o,2n, 2o, toista - 13 kertaa. Neulo tätä 2o, 2n joustinta vielä 6 krs. Jatka nyt 1 ja 4 puikolla joustinta ja aloita 2 ja 3 puikolla palmikkokuvio kaavion 1 mukaan. Kun olet neulonut 4 kertaa palmikonkierrot ja viimeisten kiertojen päälle vielä 2 krs, jätä 2 ja 3 puikon silmukat odottamaan ja aloita 1 ja 4 puikolla kantapää.


Kantalappu: Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ. Neulo sekä 1 että 4 puikon silmukat nurin. Käännä työ neulo nyt sekä 4 että 1 puikon silmukat oikein niin, että poimit joka toisen silmukan neulomatta puikolle (=vahvistettu neule). Jatka tätä edestakaista neuletta kunnes kantalapun korkeus on noin 5 cm. Jaa sitten kantalapun 28 silmukkaa kolmelle puikolle siten että reunoilla on 9 s ja keskimmäisellä puikolla 10 s.


Kantapään kavennukset: Aloita kantapään kavennukset oikealla kerroksella: neulo 1 puikko (9 s) vahvistettua neuletta, samoin toinen puikko kunnes sillä on 1 s jäljellä. Neulo tämä 2. puikon viimeinen silmukka ja 3. puikon ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Käännä työ. Neulo keskimmäisen puikon silmukat nurin, kunnes jäljellä on yksi silmukka. Neulo tämä viimeinen silmukka ja reunimmaisen puiko ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Käännä työ. Jatka näin, kunnes kaikki reunapuikkojen silmukat on kavennettu pois.


Kiilakavennukset: Poimi kantalapun molemmista reunoista noin 11 silmukkaa. Tällöin 1 ja 4 puikolla on noin 17 silmukkaa. Neulo kaikilla silmukoilla 1 krs niin että 1 ja 4 puikolla neulot kaikki silmukat oikein ja 2 ja 3 puikolla jatkat palmikkoneuletta. Seuraavilla kerroksilla neulo 1 puikon lopussa kaksi oikein yhteen kunnes puikolla on 14 silmukkaa. Niinikään, neulo 4 puikon alussa ylivetokavennus kunnes puikolla on 14 silmukkaa.


Jalkaterä: Jatka 1 ja 4 puikolla sileää neuletta ja 2 ja 3 puikolla palmikkoneuletta kunnes sukka ulottuu pikkuvarpaan kynteen asti. Neulo 2 krs kaikilla silmukoilla sileää neuletta.


Kärkikavennukset: Neulo seuraavalla kerroksella 1 puikon 6. ja 7. silmukka oikein yhteen, sekä 3 puikon 2. ja 3. silmukka oikein yhteen. Neulo 1 krs sileää neuletta. Neulo seuraavalla kerroksella 4 oikein, 2 o yhteen toista - kerroksen loppuun asti. Neulo 4 krs oikein. Neulo seuraavalla 3 oikein, 2 o yhteen toista - kerroksen loppuun asti. Neulo 3 kerrosta oikein. Jatka tähän tapaan kavennuksia, kunnes työssä on jäljellä 9 silmukkaan. Päätä työ ja päättele langat.10 kommenttia

 1. Ihana sukkamalli. Itse tykkään tehdä palmikkosukat niin, että koko sukanvarsi on palmikkoa. Olisi ollut kiva, jos tuo olisi pdf-tiedostona ollut.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä :)
  Menee testiin heti, kun saan valikoitua sopivan langan.

  VastaaPoista
 3. Kauniit palmikko sukat, varmaan viellä joskus minäkin selätän inhoni/taitamattomuuteni palmikkosukkiin!

  VastaaPoista
 4. Hei, mikä koko näissä sukissa on?

  VastaaPoista
 5. Hei! Olen aloittelija, mutta palmikkosukat tahtoisin neuloa. Aloittelijan silmään piirros ja teksti eivät täsmää: kuvassa eka silmukka on nurin, mutta tekstissä oikein? Please auttaisiko joku ymmärtämään? Hienot sukat, kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Kuvassa on puikkojen 2. Ja 3. piirroskuva, tekstissä kerros aloitetaan puikoilta 1. 😊 siksi se varmasti vähän hämää 😊

   Poista
 6. Kiitos! Tajusinkin jujun, kun ensin tein väärin. Mutta nyt on ekat palmikkoni siinä vaiheessa, että saan aloittaa kantapään tekemisen. Kiitos hyvästä ohjeesta vielä!

  VastaaPoista
 7. Kyse heinäseiväs palmikkosukista. Lähinnä kärkikavennuksesta kaipaan selvennystä.

  Neulo 4 rs oikein. Neulo seuraavalla 3 oikein, 2 o yhteen toista - kerroksen loppuun asti. Neulo 3 kerrosta oikein. Jatka tähän tapaan kavennuksia,

  Olisko pitänny olla 4 kierrosta oikein? Seuraavalla kerralla 3 o 2 o yhteen, kolme kierrosta oikein. Seuraavalla kerralla 2 o yhteen ja kaksi kierrosta oikein. Yksi o 2 o yhteen.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.