Luokkaretkellä!


Päätettiin tämä kouluvuosi kesäkuun 15. päivä retkelle Pirtin kehräämöön! Oli hirveen kiva reissu ja käteen jäi äimistys siitä, miten paljon oikeesti työtä siihen meneekään, että se lanka mitä kaupassa hiplaa tai kotona neuloo on saatu siihen muotoon. Pestään, vanutetaan, harjataan, kammataan, kammataan lisää ja harjataan ja ja...

Pirtin kehräämö on n. 20km Mikkelistä Pieksämäen suuntaan ja Lappeenrannasta oli siis kohtuullinen matka mennä ihmettelemään tuota lankataivasta. Oltiin sovittu tapaaminen ja saatiin esittelykierros itse kehräämön puolellakin, mutta jos sattuu olemaan tuolla suunnalla, ni pelkän myymälänkin takia kannattaa jo pysähtyä.

Myymälä oli laitettu ihanasti vanhaan navettaan, mikä oli silloin alkuvaiheessa toiminut itse kehräämönä. Tiloja on kuulema sittemmin 70 vuoden aikana laajennettu 8 kertaa. Pirtin kehräämö käyttää omiin tuotteisiin vain ja ainoastaan suomalaista villaa. Heidän omat tuotteet ovat siis 100% suomalaista. Kehräämöllä syntyy myös asiakastilauksia, kehräystä tilauksesta ja erikoiseristä - kuulema ketunkarvaakin kehrätty. Yleisimmät erikoisvillat ovat olleet perinteisesti koiraa, silkkiä tai alpakkaa.

Oli suorastaan sangen hypnoottista tuijotella kehruussa olevia lankoja ja miten ne pyöri kartioille. Pistin merkille, että vaikka pääosin isot koneet langat käsittelevätkin niin jokaisella koneella oli oma työntekijä, joka vahti että homma menee niinkö pitää. Myös valmiit lankavyyhdit vielä lopuksi punnittiin yksi kerrallaan, että varmasti ei ole kone erehtynyt.

Harmikseni en saanut kuvaa, mutta saatiin arvuutella paljonko semmoisesta ranteen paksuisesta ja metrin mittaisesta hiukan kammatusta villahahtuva pötköstä tulee lankaa. Sanoin, et varman 50metriä. Meni aika pieleen, niinkin "pienestä" pätkästä tulee 200 metriä. Oho!Kierros päättyi luonnollisesti myymälään ja pitihän sitä shoppailla. Puodista löytyi paljon kakkoslaadun edullisia lankoja, mutta itse päädyin tuohon kampalankaan ja siitä onkin tekeillä jo huivi käsipelillä ja varsin ihana neuloa. Kokeilin samaisia kampalankoja myös koneneulontaan ja hyvin pelasi sekin.

Sain myös kerän testiin villasilkkiä, mutta en ole vielä päättänyt mitä siitä saisi aikaiseksi ;)


 Kiitos vielä paljon Pirtin kehräämölle kierroksesta!

4 kommenttia

  1. Oi että, kovasti olen suunnitellut kesäretkeä tuollesuunnalle, mutta vielä en ole päässyt paikalle. Todella kiinnostavanoloinen paikka. Ja villasilkkiäkin haluaisin puikoille. Kyllä nyt olen kade!

    VastaaPoista
  2. Tuo olisikin mielenkiintoinen kohde käydä tutustumassa. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.