Arvosta työtäsi

Saan lähes päivittäin viestejä; "ai, sä vaan koneneulot", "no ilmankos sun käsiala onkin niin tasainen", "aijaa, luulin et nää ois käsintehdyt", "onks nää muka niin hyvät?", "Etkö enää tee mitään käsin?" ja ylipätään koneneulontaa eri tavoin väheksyviä kommentteja. Haluan nyt avautua.

Video, jonka Lankahelvetti / Henna Jokio (@lankahelvetti) julkaisi

Surullisinta tässä on se, että nämä kommentoijat ovat usein käsityöihmisiä, neulovia ja virkkaavia ja värkkääviä, luulisi heidän ymmärtävän, että samalla tavalla koneneulonta on käsityötä kuten esimerkiksi ompelukoneella ompelu. Harva enää käsineen ompelee saumoja lasten vaatteisiinkaan. En myöskään ole läheskään ainoa koneneuloja, joka näitä kommentteja saa. Asiasta keskusteltiin koneneulontaryhmässä ja suurin osa omia töitään esimerkiksi joulumarkkinoilla myyvä oli saanut jopa päin naamaa suorastaan halventavia kommentteja.

Miksei koneneulonta olisi käsityötä? Suurinosa kotikäyttöisistä neulekoneista ovat täysin sähköttömiä käsivoimalla toimivia koneita, jokainen kerros jonka kelkka neuloo on työnnettävä käsin, vahdittava silmukoita, langankireyttä jne. Lankakerät on kerittävä ennen neulontaa, jotta sen voi koneella neuloa ja koska itse neulon sukat vielä tasona, niin ne täytyy lopuksi vielä silmukoida ja ommella käsin pikkupistoilla sukan muotoon. Miksei tätä lasketa? Miksen voisi sanoa, että tämä on käsintehty.


Ja suurin syy siihen, että olen aikalailla hiljattain siirtynyt koneneulontaan on sangen yksinkertainen kuin raha. Kun aloitin käsityöntekijän ammattitutkinnon niin hommahan oli jo ennen koulun alkua itsestään selvä, että yrittäjäksi on ryhdyttävä. Olen nyt myynyt muutamia kymmeniä pareja sukkia osuuskunnan avulla ja vain koneneulonta on mahdollistanut sen. Jos haluan saada edes jokseenkin järkevää tuntipalkkaa niin en ikinä pystyisi siihen jos tikuttaisin puikoilla ohutta lankaa? Nyt pystyn koneneulonnan avulla saamaan itselleni noin 8 euron tuntipalkan ja pyytää silti kohtuullisen hinnan sukkaparista. Kukaan ei ikimaailmassa maksaisi samaa tuntipalkkaa miulle jos tekisin homman puikoilla silmukkakerrallaan. Koska unelmani on elättää itseni neulomalla, niin siihen ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin neulekoneella neulominen. Ymmärtäisin tämän "eihän nämä oo käsityötä"-jurputuksen, jos käytössä olisi moottorisoitu neulekone tai vastaava, joka ei tarvitsisi käsivoimaa.

Haluaisin olla ylpeä kätteni jäljistä, oli ne sitten koneella neulottu tai ei, mutta välillä suorastaan surettaa, kun joutuu milteempä jokaikinen kerta selittelemään, vakuuttelemaan ja puolustelemaani kätteni töitä. On sangen kurjaa, kun on suunnitellut esimerkiksi kirjoneulesukat, joihin on lanka keritty käsin, ruutupaperille suunniteltu kuvio, sen jälkeen tehty se rei'ittimellä reikäkortille, testattu ja korjattu virheet ja sitten neulottu sukka, silmukoitu ja ommeltu ja sen jälkeen pingotettu - ettenkö voisi olla niistä ylpeä ja sanoa että nämä ovat ihan miun itte tekemät! :)


Kuva, jonka Lankahelvetti / Henna Jokio (@lankahelvetti) julkaisi

36 kommenttia

 1. Mun on pakko myöntää, että koneneulonta hämäsi minua alkuun aikalailla. Sinun blogia seuraamalla se on kuitenkin avautunut minulle ihan uudella tavalla ja olen tosiaan huomannut, että vaikka siinä onkin se "kone"-alku, se sisältää silti paljon käsillä tekemistä ja vaivaa ja on tuollaiset koneneulotut sukat vielä aika kaukana tehdastekoisista villasukista. Ilmeisesti ihmisillä on aika syviä ennakkoluuloja koneneulontaa kohtaan ja samalla vähän se mielipide, että kuka vaan osaa ne villasukat neuloa ja koneella se vasta nopeaa ja helppoa onkin.

  Itsehän olisin varmaan umpisolmussa koneen kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla! Sen takia olen ahkeraan siitä kirjoitellutkin, että harhaluulot häviäisi. :)

   Poista
 2. Mä veikkaan, ettei kovin moni oikeasti tiedä, millaista koneneulonta on ja siksi ehkä vähätellään. Itse oon joskus yläasteella tehny villapaidan. Ei ollu mun juttu. Tuntu niin työläältä, enemmän "värkkäämistä" ku tavisneulonnassa :D Mutta mun käsityöt onkin ihan puhtaasti harrastuslinjalla ja sillon kun huvittaa ja mitä huvittaa. Erittäin ymmärrettävää toi koneneulonta, kun haluaa elättää itsensä. Mun lempparit tähän mennessä on ne pääkallot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti suurin syy tuo onkin, se epätietoisuus. Koetan kovasti tehdä tätä hommaa kaiken kansan tietoisuuteen :) ja kiitos kehuista!

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä avautuminen. Itse aloitin terapianeulonnan kun jalkani murtui ja siinä samalla lopetin tupakoinnin. Nyt siitä on tullut ihan jokapäiväinn tapa ja neulekerhossa neulomme hyväntekeväisyyteen ja neulon perheelle ja ystäville. Se, mikä joidenkin koneneulonnassa hämää, on ohjeiden kirjoittaminen samalla silmukkamäärällä kuin koneella. Muutaman kerran yritettyäni lopetin, vaikka olisi kuinka kiva ohje koska työstä tuli aina jättisuuri. Toivon menestystä työssäsi, ikävä että olet joutunut kateellisten tai ymmärtämättömien ilkeyksien kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Onhan nää tavallaan kaks täysin eri lajia kumminkin :)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus, eiköhän tällä jo vähän silmiä avaudu siellä vähättelijöiden joukossa! Luulen edellisten kommentoijien tapaan, että monella kyse on tietämättömyydestä (ja toki suuresta tökeryydestä siinä rinnalla - kuka ajattelee, etteivät vähättelevät kommentit satu?). Just siksi onkin hienoa, että teet työvaiheita näkyviksi. Olisikohan vaikka sinne markkinoillekin mahdollista ottaa mukaan vaikka paperilla tai videolla jonkinlainen esitys siitä, miten esimerkiksi sukka syntyy? :)

  Äitini muuten vinkkasi minulle juuri pari päivää sitten tuosta käsityöntekijän ammattitutkinnosta, ja se kuulosti mielenkiintoiselta! Saa nähdä, onko maisterin jälkeen suunta sitten sinne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä millain muilla paikkakunnilla järjestetään tuo ammattitutkinto. Meillä on jaettu luokka koruntekijöihin ja muutama meitä neulojia, ollaan häviävä luonnonvara! Ja joo, yritän olla välittämättä niistä, mutta kun niitä tulee lähes päivittäin niin välillä vaan menee hermo.. 😀

   Poista
 6. Mullakin oli vähän vääränlainen kuva koneneulonnasta, mutta en silti ole lähtenyt kenenkään töitä haukkumaan tai vähättelemään, kiitos tästä postauksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista ja kiva kun oot silti mukana, vaikka koneneulontaa et harrastakaan :) Ties vaikka tätä kautta ihmiset innostuisi siitä, tai ainakin saavat siitä paremman käsityksen :)

   Poista
 7. Kauniita sukkia saat neulekoneella aikaiseksi :) Olisit kuvannut semmoisen tunnin mittaisen Youtubevideon. Olis välittynyt työmäärä paremmin, kun olisi nopeus todellinen ;) Sitä olisi sitten epäilijät voineet ihan ajan kanssa katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aattelin että näillä timelapse-videoilla säilyisi paremmin mielenkiinto katsojilla :D mut ihan noin vikkelää se ei livenä ole ;)

   Poista
 8. Siun blogia ja sukkia seuranneena (ja opinnoissa neulekonetta käyttäneenä) annan kyllä täydet rispektit! Suunnittelet kivoja omia malleja, ja neulekoneella neulominen ei todellakaan ole vaan mitään huitelua. Yksi neulan tai jonkun säätimen virheasento, langan jumitus tai muu solmu, niin koko työ saattaa mennä pieleen/syttyyn/pudota kolisten lattialle. Tunnetusti muotoiluakatemialla kuului kovin kiroilu aina neulekoneluokasta :D

  On totta, että koneneulonta ei ole ihan samanlaista käsityötä kuin käsinneulonta, mutta ankaraa työtä se on yhtä kaikki. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Ja tottahan se on, kaksi eri lajia, vaikkakin silti kumpikin neulontaa. :)

   Poista
 9. Jo johan. Onhan ompelukoneellakin tehty käsityötä! Miksei sitten neulekoneella?! Kummallista. Jos olisi tehty teollisesti, suurilla koneilla, suuria määriä, asia olisi eri, mutta kyllä kotineulojan neulekone on ihan käsityötä, minusta. Ei muuta kuin häntä pystyyn ja samaa lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, vaikka pystynkin tekemään hyvänä päivänä viisi paria sukkia neulekoneella niin se on silti käsityötä, kun taas sitten nämä isomman teollisuuden jutut... :)

   Poista
 10. Kotiteollisuuskoulussa neulekonetta käyttäneenä tiedän kuinka työlästä koneneulonta voi olla.
  Älä välitä kommenteista.
  Nokka vastatuuleen ja asiaa ymmärtävien kommentit muuttakoot sen myötätuuleksi.

  VastaaPoista
 11. Täyttä asiaa tämä kirjoitus! Vaikka itsellä ei (vielä) neulekoneista kokemusta olekaan, niin ei kyllä tulisi mieleenkään ajatella etteikö sillä tehdyt neuleet olisi käsityötä. Ja ehdottoman hyvä juttu, että saat sillä sukkia myyntiin tehtyä järkevällä palkalla itsellesi. Itseäni ottaa päähän, kun usein näkee myyjäisissä käsinneulottuja sukkia jopa alle 15e. No eihän se minulta ole tokikaan pois, mutta kyllähän se näkyy siinä käsityön arvostuksessa, kun osa tekee ilmaiseksi kymmenien tuntien työn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alihinnoittelu on toinen aihe, josta voisin avautua, mutta se ei ehkä ole niin iso tabu kuin tämä, harmillinen ongelma kumminkin se :(

   Poista
 12. Arvostan työtäsi todella,ihanat sydän sukat.
  T:Tytti

  VastaaPoista
 13. Pistele iloisesti meneen koneella. Ihan ei noin vain valmista synny. En ainakaan osais tehdä mitään itte. Mahtaiskohan osata arvostelijatkaan. Taitoa vaatii. Ole ylpeä itsestäsi ja kauniista töistä.

  VastaaPoista
 14. Kukapa alkais käsin neulomaan tuohon tunti hintaan, jos siitä pitis saaha elantokii? Ei kukaan!
  Itsekkii neuloisin mielelläni koneella (omistan kaksi konetta), mutta mulla ei ole paikkaa missä kone sais olla koko ajan, eikä tarttis aina sitä siirtää.
  Aina maailmassa on arvostelijoita ollut ja tulee olemaan. Älä välitä, kehota heitäkii kokeilemaan, jos luulevat sen niin helppoa olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se, vaikka miten haluisin tehdä puikoilla enemmänkin myyntiin, mutta se on niin hitsin aikaa vievää puuhaa! ja vaikka olisi miten hienot niin ei kukaan siitä maksaisi järkevää tuntipalkkaa..

   Poista
 15. Jos neulekoneella tehtyä ei ymmärretä käsin tehdyksi niin mitenkäs kangaspuilla kudottu? Konehan ne kangaspuutkin periaatteessa ovat. On myös olemassa moottoroituja kangaspuita joissa luha lyö kuteen kiinni koneellisesti. Kutomakone onkin sitten ihan oma juttunsa.
  Jos joku ei sinun töitäsi arvosta kuin "käsintehtyjä" niin maksakoon sitten sille käsintekijälle sen suuruisen hinnan, että sillä elää vaan ei 15 euroa on kuulemma liikaa käsin neulotuista villasukista. Maksappa siitä sitten verosi ja materiaalikulut ja toivo vielä palkkaakin jäävän.
  Rauhallista Joulua pajaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just juteltiin koulussa, että kangaspuut on hyvä verroke. Ei kukaan niitä arvostele, etteikö se olisi käsityötä. Sama itseommelluissa vaatteissa, vaikka niissä sähköt onkin.. Ja joo, onneksi ihmisellä on vapaus valita, ostaako pimeällä työllä myytyjä torimummon sukkia vaiko sitten tälläisen "ammattilaisen", joka maksaa verot ja muut. :)

   Poista
 16. Olen itse nuorempana kutonut koneella paljon ja nopeastihan sillä saa tehtyä puolivalmiiksi. Sitten on se viimeistely, johon kuluu aikaa ja joka pitää tehdä huolellisesti. Ole oma itsesi( älä välitä valittajista ) ja tee työsi niinkuin teet ja saat työllesi jonkinlaista palkkaa. Menestystä ammattiisi ja elämääsi.

  VastaaPoista
 17. Sinulla on hienoja töitä, niin käsin- kuin koneellakin neuloen, voit olla todella y!peä niistä!
  Kuka pystyisi neulomaan käsin vuodesta toiseen saamatta niska- hartiavaivoja, pahimmillaan sydänoireita. Jatka sinulle sopivimmalla tyylillä, olet hyvä molemmissa "lajeissa".

  VastaaPoista
 18. Sun suunnittelemat ja neulomat sukat on niin ihania! Harmillista, ettei jotkut ihmiset osaa sun tekemää työtä arvostaa.

  VastaaPoista
 19. Kiitos avontavoittosukista! Ovat ihanan pehmeät, lämpimät eivätkä kutita ja tietysti ovat kauniit! Kiitos! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 20. Omistan neulekoneen, mutta olen saanut sillä aikaiseksi vaan epämääräisiä reikiä. Olen aiemman kommentoijan kanssa samaa mieltä, että kyllä koneella neulottu on käsityötä siinä kun koneella ommeltukin niin kauan kun ei tehdä sarjatuotantona tehtaassa satoja päivässä. Sinulla on upeita töitä ja voit olla ylpeä niistä!

  VastaaPoista
 21. Tällästähän tämä nykymaailma on, kaikki haluavat käsintehtyä ja paikallista ja luomua, mutta sitten kun se maksamisen hetki on, niin yhtäkkiä haukutaan kaikkia ja mollataan minkä kerkeää. Pää pystyy, kyllä se koneneulominenkin on käsityötä, sen ainakin minä tämän kirjoituksen myötä ymmärsin! Kaikki väheksyjät pysykööt ilman sukkia :-)

  VastaaPoista
 22. Mä oon opiskellut vaatetusalan artesaaniksi ja meillä kuului myös neulekoneella neulominen opintoihin. Silloin kans törmäs jatkuvasti noihin kommentteihin, joita tekstissäsi kirjoitit, kun sattui vaikka antamaan koulussa tekemiään villasukkia lahjoiksi ihmisille tai kertoi, että on päällään olevan neuleen tehnyt itse koneella.Jotenkin ihmisillä on sellainen kuva neulekoneesta, että syötät sinne tiedot ja painat nappia ja ulos tulee valmis neule. Kun itse on koneneulontaa opiskellut ja tietää, miten paljon esivalmisteluja koneneulonta vaatii, täytyy ymmärtää miten kone toimii, osata poimia tippuneet silmukat ja viimeistellä työ, tietää, että koneella neulottu todellakin on käsityötä! Ole siis ylpeä tekemästäsi työstä ja sinnikkäästi jaksa perustella, että koneneulonta on käsityötä siinä missä puikoilla neulominenkin, sillä sitä se on! :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.