Peruspolvisukat ohjeineen


Netti pursuaa polvisukkaohjeita seiskaveikalle ja sen vahvusille langoille. Kai varmasti näitä "nallen vahvuisiakin" on, mutta tässä nyt oma hyväksi havaittu ohje.

Lanka on siis 6 säikeistä, noin nallen vahvuista sukkalankaa. Regian 6-fädig langat eroavat Novitan nallelangasta vaan 10 metrillä, niin voisin miltein väittää niitä samanpaksuisiksi. Oon huomannut, että moni neuloo Regian langat seiskaveikkana, mutta onhan se paljolti käsialastakin kiinni. Miun oma käsiala on aika perus, ei tiukka muttei löysäkään. Itse myös tykkään laskea kerrokset ja inhoan ohjeita, jossa puhutaan senteistä. Miusta ne on tosi hankalia, joten tuttuun tapaan tässäkin ohjeessa on kavennukset ym kerrosmäärinä.

Mutta itse asiaan


Lanka: Regia stripemania, 6 säikeinen
Menekki kokoon 37 noin 130g (unohdin punnita.. ups)
Puikot: 3mm sukkapuikot

Luo 72 silmukkaa ja jaa ne puikoille 22, 14, 14, 22. Näissäkin sukissa kavennukset tehdään takaosaan ja etummaisille puikoille jää aina sama määrä silmukoita. Kerros vaihtuu 1. ja 4. puikon välissä.

Neulo 2o 2n-joustinresoria 15 kerrosta. Sen jälkeen neulo 10krs aina oikeaa ja tehdään ensimmäiset kavennukset. Neulo 1 oikein ja tee ylivetokavennus (nosta 1 neulomatta ja neulo 1 oikein, nosta neulomatta jätetty silmukka oikein neulotun päälle). Neulo kerros oikein siihen saakka kuin 4. puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Tee taas ylivetokavennus ja neulo viimeinen silmukka oikein. Voit myös neuloa kaksi oikein yhteen, mutta miun silmään ylivetokavennus on nätimpi.

Neulo taas 10 kerrosta oikein ja tee kavennukset puikoille 1. ja 4. Toista tämä yhteensä 4 kertaa. 1. ja 4. puikolle pitäisi jäädä 18s per puikko.

Neulo 5 kerrosta oikein ja tee kavennukset. Toista tämäkin yhteensä 4 kertaa. Tämän jälkeen kaikilla puikoilla pitäisi olla 14s per puikko.

Sitten neulotaan 25 kerrosta aina oikeaa ja aloitetaan kantapää. Jos haluat vielä pidemmän varren, tee vaikka 5-15 kerrosta lisää oikeaa ja sitten kantapää. Kantapäälläkään ei oo niin väliä, mutta itse teen mieluiten vahvistetun. Neulo vahvistettua kantapäätä 27 kerrosta ja aloita kantapohjan kavennukset niin, että keskellä olevia silmukoita on 10.

Tämän jälkeen kantapään reunasta poimitaan 15 silmukkaa per puoli ja keskelle jääneet 10s jaetaan 1. ja 4. puikoille 5 ja 5. Aloita kiilakavennukset. Tee kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on taas jäljellä 14s per puikko (yhteensä 56).

Tee sukastasi halutun mittainen ja tee kärkikavennukset. Näihin sukkiin tein sädekavennuksen, mutta tämäkin on täysin makuasia ja perinteinen nauhakavennuskaan ei ole lainkaan huono vaihtoehto. :)

18 kommenttia

 1. Onpas kivan näköiset sukat. Itsekin mieluusti lasken kerroksia ennemmin kuin senttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Mie jotenki en yhtään luota et senteillä menis oikein.. :D

   Poista
 2. Hyvältä näyttää. (: Kiitos ohjeesta! Ja joo, senttiohjeet on ärsyttäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Onhan toki jokaisen käsiala vähän eri, mutta ku neule herkästi venyy ym, ni siksi mie luotan kerroksiin. Toki oon onnistunu saamaa eriparit niinkin mutta se on vähän vaikeampaa kuin sentti pelillä ;D

   Poista
 3. Mikä tämä väri on? Kauniit!

  VastaaPoista
 4. Ompa kivat perus pitkät villasukat!

  VastaaPoista
 5. Voi kiitos, tää ohje tuli tarpeeseen! :)

  VastaaPoista
 6. Olen odottanut että joku tekee tarpeeksi yksinkertaisen ohjeen 6-säikeiselle lankalle ja tässä se vihdoin on, kiitos kun jaoit ohjeen :)

  VastaaPoista
 7. Onko sinulla kokemusta polvisukista, joiden varsi on kokonaan joustinneuletta? Itse en ole koskaan neulonut ensimmäisiäkään polvisukkia ja juurikin nuo kavennukset on tuntuneet niin vaikeita etten ole edes perehtynyt ohjeisiin tarkemmin. Kaveri ehdotti, että tee koko varsi joustinta. Hmm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono idea, pitäs varmaan iteki kokeilla, en oo testannut :)

   Poista
 8. No nyt on ohje josta mäkiin tajuu. Kiitos. Entäs miten sitten paksumman langan kanssa?

  VastaaPoista
 9. Kiittää hän ohjeesta! Tuli just sopivat :) ainakin toisesta,toinen makaa vielä keränä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos, ihan huippu ohje! :) Minäkin osasin. :) Uskalsin ruveta tekemään Nallelangasta itselleni sukkia, kun mainitsit, että käyttämäsi lanka olisi noin nallen vahvuista. Toinen sukka on jo valmiina ja toista olen aloitellut. :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.