Kuppikynttilät + ohje

Yleisön pyynnöstä kuvallinen ohje kuppikynttilöihin. :) Askartelin tänään taas muutaman sunnuntain myyjäisiä varten.

Kuppikynttilöihint tarvit vanhoja kuppeja tai uusiakin, miksei. Ihan itse en arabiaa näihin raaskinut laittaa vaan kierrätyskeskuksesta löysin kuppeja edullisesti. Sitten tietenkin sydänlangat, pikaliimaa ja steariini tai helpommin saatavilla olevia ihan tavallisia kynttilöitä. Suosittelen hommaamaan semmoiset sydänlangat, joissa on tuo metallinen osa, se on paljon helpompaa kuin metritavarana saatavana sydänlankanaru.

Aloitin liimaamalla sydänlangat kupin pohjaan. Se helpottaa huomattavasti itse steariinin laitossa kun sydänlanka pysyy paikallaan.Sitten sulatin kattilassa lyhtykynttilöitä. Niitä saa varsinkin tähän vuoden aikaan halvalla ja helposti jokapaikasta. Hommaan voit käyttää myös askartelukaupoista saatavilla olevia kynttilänraaka-aineita. Valitsin kynttilöiksi semmoisia lyhtykynttilöitä ja tuikkuja, jotka ovat "irrallisia kupissaan", silloin ne saa kaikista helpoiten irti kuorestaan ja sydänlangat pois. Myös kynttilän jämät käyvät näihin, mutta itse halusin tasavärisen valkoisen lopputuloksen.Muistakaa olla varovaisia steariinin kanssa, se on herkästi syttyvää! Sitä EI saa kiehuttaa ja jos se syttyy niin se täytyy sammuttaa tukahduttamalla!!

Sitten kun steariini oli sulaa, niin vanhalla soppakauhalla kaadoin ne kuppieihin ja tuin sydänlangat kevyesti pillien avulla. Tähän voi myös käyttää grillitikkuja, aterimia, kaikkea semmoista millä sydänlangan saa kätevästi "nojattua" johonkin :)Ja kupit ovat melkein viimeistä vaille. Annoin jähmettyä rauhassa. Huomasin kumminkin, koska steariinin koostumus jähmettyessään muuttuu, niin sydänlankojen viereen tuli kummia kuoppia (katso alempi kuva) Odotin, kunnes steariini kupeissa oli täysin jäähtynyt ja sulatin jäljelle jääneitä lyhtykynttilöitä vielä sen verran, että sain kuppeihin laitettua tasaisesti steariinia. Lisäyksen jälkeen kupit jähmettyivät kauniisti ja kuopat hävisi.


Ja sitten vain syänlangat sopivan mittaisiksi ja valmiita ovat :)


17 kommenttia

 1. Ootpa kiva kun selostit homman perinpohjin, ihan kaikkea en tiennyt niin en ole uskaltautunut ryhtyä kokeilemaan ,nyt uskallan kun vaan saisin kattilan kirppikseltä haettua! -Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, että selvensi :) Kattilasta kyllä irtoaa aika nätisti se steariini, uskaltaisin ehkä perunoitakin siinä vielä joskus keittää. Hommasin kyllä steariinitouhuihin oman kattilan, ku teen niitä sytykeruusuja aika paljon ympäri vuoden :)

   Poista
 2. lapsuudenkodin kahvikuppeja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummon vanhat perintökupit on parhaimpia tähän. retroha on nyt niin in! :)

   Poista
 3. Kiva idea! Ja kierrätystä kivasti yksittäisille kupeille. Muistatko mistä hankit nuo sulatettavat kynttilät? Tai merkkiä? Tarvitsisin noita punaisia sisätiloihin mutta minun paketissa lukee että käytettävä ulkotilassa. Kestävät pitempään polttaa kuin tuikut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin ihan normeja kynttilöitä, mitä halvalla sai. Tais lukea, että käytettävä ulkotilassa. Mut pointtihan on siinä, että mitä tahansa kynttilää on aina valvottava!! :) Ulkona kynttilästä syttyvän tulipalon riski on aina pienempi.

   Poista
  2. En tarkoittanut tulipaloriskiä vaan sitä että ulkokäyttöön tarkoitetuissa on jotakin sellaista ainetta (myrkkyä ?) jota ei saa sisällä polttaa.

   Poista
  3. Tuohon en osaa sanoa. Pikainen googlettelukaan ei tuottanut mitään viisasta. Ulkotulien poltossa on vaan se pointti, että yleensä ne kynttilät palaa isommalla liekillä ja kuumentuessaan (hautakynttilät esim) voivat syttyä palamaan. Siksi AINA kynttilöiden kanssa pitäisi olla varovainen.

   Poista
  4. Ja näissä se sydänlanka on eri valmistajan kuin se itse kynttilän ja sydänlangan pituuden voi itse määrittää :)

   Poista
  5. Näin se on, joskus ulkona on kuori syttynyt palamaan ja melkoiset lieskt olikin! Onneksi oli metallinen lyhty. Kivoja kynttiläkuppeja kumminkin:)!

   Poista
 4. Hauska idea! Täytyykin joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Oi tää oli ihana! Mistä ostit nuo sydänlangat? Onko ihan perus askarteluliike tavaraa? Ja tiiätkö (joo en jaksa ite googlaa), et eiks oo sellasia tuoksutippoja kynttilöihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiimarista ei saa, ostin omani Askaretasta. Paikallisesta yksityisestä askarteluliikkeestä, mutta sinooperista luulis löytyvän.

   Tuoksutippoja saa kans, oisin ite halunnu kahvintuoksuisen mut Askaretassa ei ollut niin en jaksanut ruveta netistä tilaamaan. Muita tuoksuja kyllä löytyi :)

   Poista
  2. Kiitos! Huomenna kattelemaan, jos löytyis kuppeja :)

   Poista
 6. moi! mie hehkutin tätä postausta blogissani! käy vilkasemassa :) http://virkkasin.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä ohjeesta. Periaatteessa tuttu juttu, mutta tuo sydänlangan liimaaminen oli uusi vinkki. Olen säästänyt poltettujen tuikkujen sydänlankojen pidikkeitä koko syksyn, pakko kokeilla, onnistuuko niillä. Kauniit kynttilät teit, aion kokeilla kyllä vielä räsymattokyntilöitäkin, niihin menee hyvin kynttilän pätkät, joita koko kaveripiiri kerää ihan innoissaan.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.