Käsityöläisiä kolmessa polvessa

Mummoni, äidin äiti oli käsityöihmisiä. Kutoi mattoja kylän martoissa ja teki lapasia ja sukkia pitkään, kunnes alzheimer vei taidot osata enää. Mummo pärjäilee Papan kanssa ihan hyvin, eikä muisti ole vielä kokonaan mennyt - tuntee meidät kaikki ja sekoilee vain ajoittain perusasioiden kanssa.

Äitini taasen ei oo niinkään neuloja tai ompelija, osaa kyllä tehdä mutta villasukan kantapäätä ei osaa enää ilman ohjetta ja muistan miten lapsenakin se neuloi miulle yhtä villapaitaa vissiin 3 vuotta. Eihän se valmiina sit enää päälle mahtunut. Se oli kumminkin niin hieno heppavillapaita, et pakkohan sitä oli pitää vaik hihat enää 3/4 :D 

Äiti kyllä hurahti himmeleihin muutama vuosi takaperin. Nyt himmelikausi on jo alkanut ja siellä se niitä nyhertää iltapuhteeksi. Äiti on käynyt myymässä himmeleitä lähialueen joulumarkkinoilla ja lehti-ilmoitellut niistä myöskin satunnaisesti. Viime jouluna äiti sai lahjaksi himmeli-kirjan ja nyt tavataan uusia ohjeita. 

Isäpuoli askarteli vanhasta rukin pyörästä kellon.

Äidillä on hirveästi erilaisia variaatioita himmeleistä, on perinteistä, timanttia, ikkunahimmeliä ja latvatähteäkin tehty. Mitä lähemmäs joulua mennään, niin sitä enemmän noita alkaa roikkua pitkin kämppää.. 

11 kommenttia

 1. Hahaa, meinki äiti teki villapaitaa miulle varmaan 2-3 vuotta ettei siitä enää päälle puettavaksi kunnolla ollu :) mut kolmatta sukupolvea täälläkin!

  VastaaPoista
 2. Eipä ole koskaan tullut mietittyä että himmeleitäkin on noin monenlaisia. Aina on tullut nähtyä vain yhtä ja samaa mallia. Aina sitä oppii uutta. :) Taitaa käsityöt kulkea ainakin jonkin verran veressä mukana, täälläkin kun ollaan kolmatta sukupolvea jo käsillä tekemässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vaan murto-osa noista mitä äiti on tehnyt. Malleja on varmaan miljoona erilaista! :D

   Poista
 3. Ihania himmeleitä! Muistan kun mekin tehtiin äipän kanssa himmeleitä kun olin pieni. Täytyis taas kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Äidinäidinäiti oli myöskin itselläni käsityöihminen, äidinäiti oli ja äitini on ja nyt sitten meikäläinen^^
  Ihan hienoa, että taito jatkuu.

  VastaaPoista
 5. Minä olen haaveillut himmelin tosta jo pitkään, mutta mieheni tukehtuu jos tuon olkia tupaan, joten himmelin teko taitaa jäädä haaveeksi. Ellen sitten mehupilleistä rupea niitä näpertelemään =D Arvostan suuresti tämmöisiä kädentaitoja!

  -sny-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mein äiti tekee kaupan oljista noita, ei ne pölise. Plus se vielä uittaa ne jotenkii et ne katkeaa nätisti oikeasta kohtaa :)

   Poista
 6. Himmelit on kivoja rakentaa ja yleensä jokaisella on hieman erilaisia. Tuosta timantista tykkään. Itsekin jo pikkupoikana tein oljesta alkeellisia himmeleitä äidin esimerkistä, hän teki myös kreppipaperista joulu- ja pääsiäiskukkia.
  Nakkaanpa Henna sulle haasteen, jonka 11 kysymystä ja kysyttävää odottelee blogissani.

  VastaaPoista
 7. Voi elämä. En ole koskaan tajunnut, että himmeleitä on paljon erilaisia. Himmeli on ollut... no himmeli. Nyt tulio tähänkin tietämykseen muutos.

  VastaaPoista
 8. Hienoja himmeleitä! Muistan hatarasti joskus kokeilleeni mummani kanssa himmelin tekoa. Mummani kävi jollain kurssilla, jonka jälkeen teki muutaman himmelin omaksi iloksi. Eli myös minun mummani oli käsityöihminen ja hän se minutkin on kutomaan opettanut!

  Ja aivan upea tuo kello!! Siinä yhdistyy niin idearikkaus kuin myös kädentaito! :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.