Tennaria pukkaa

En oo saanut nyt aikaiseksi mitään muita kuin tennarisukkia, pahoittelen! Tämä tasan siitä syystä, että pukattuani kuvat facebook-sivulleni sain tilauksia muutaman - vielä olisi kolme paria tekemättä, joten rakkaat lukijat, koettakaa kestää!

Nämä ovat siis tehty soveltaen Annikan ohjeesta ja jaan nyt tänne oman muunneldun version tästä.

Sukat naisen jalkaan, varren pituus n. 30cm.


Luo  52 s ja jaa s:t neljälle sukkapuikolle 15, 11, 11, 15. (tai astetta isompaan jalkaan 17,11,11,17) Kerroksen vaihtumiskohta on aina 1. ja 4. puikon välissä. Tee suljettuna neuleena joustinneuletta muutama sentti, 8-12 kierrosta. Aloita sitten varren tekeminen niin, että neulot aina oikeaa puikoilla 1. ja 4. ja puikoille 2. ja 3. tee seuraavasti: 4o 2n 2o 2n 2o 2n 2o 2n 4o. 

Neulo vartta joustimen jälkeen 15krs ja kavenna 1. ja 4. puikoilta 1 silmukka - Silmukoita jää nyt 50s. (jos teit 17,11,11,17 silmukoilla, tee kavennukset vaikka joka 10. krs niin pituutta tulee suunnilleen saman verran) Toista kavennukset joka 15krs niin että kaikilla puikoilla on lopussa 11s = 44 silmukkaa. Neulo vielä 20 krs sileää (jos tahdot vieläkin pidemmät niin 25krs) ja aloita kantapää:

Neulo viimeisellä krs:lla 1. puikon s:t joustinneuleisena 4. puikolle (22 s). Jätä muut s:t odottamaan. Neulo näillä s:illa tasona sileää neuletta ensin 19 krs.
Aloita sitten kantapohjan kavennukset: neulo työn oikeasta reunasta kunnes jäljellä on 7s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 8s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 s, tee ylivetokavennus jne. Katso, että keskiryhmän silmukkamäärä pysyy samana, eli 10s.

Poimi sitten kantalapun kummastakin reunasta 11s ja jaa kantapään silmukat 5 - 5 puikoille  Ota mukaan työhön odottamassa olleet puikot 2. ja 3. neulo näiden kahden puikon silmukoilla joustinta seuraavasti (kuten varressa): 4o 2n 2o 2n 2o 2n 2o 2n 4o. 

tee kiilakavennukset: neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Toista tällaisia kavennuksia joka 2. krs kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 11s, lopeta kavennukset.

Jatka 2. ja 3, puikoilla joustinneuletta ja muilla puikoilla sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy. Vaihda sitten työhön valkoinen lanka, tee kärkikavennukset. (Virallisessa ohjeessa nauhakavennus, mie itse tykkään enemmän sädekavennuksesta) Sädekavennus onnistuu seuraavanlaisesti: koska puikoilla on pariton luku niin olen tehnyt seuraavasti: 1 krs valkoisella langalla. 2. kierroksella 5o ja tehnyt 2 oikein yhteen kavennuksen ja tehnyt näin joka puikolla. (jää 10s per puikko tän kierroksen jälkeen) sitten neulonut 3 välikierrosta ja kierroksella 6. 3o ja 2 oikein yhteen, 3. o ja 2oikein yhteen 3o s oikein yhteen 3o 2 oikein yhteen jne. (silmukoita 8 per puikko), neulonut sitten 3 välikierrosta ja sitten 2o ja 2 oikein yhteen jne. 

Sitten vaan pujottele kengännauhat edessä olevan 14 silmukan levyisen joustinneuleen reunassa oleviin silmukoihin tasaisin välein (itse käytän valkoista 1cm levyistä polyesterikoristenauhaa kengännauhojen sijaan, joka on halpaa kun saippua kun ostaa ebaysta ;) ja olen pujotellut sen joka 7. -8. silmukka)


Tämä on myös valmistunut KYH numero 19.

17 kommenttia

 1. Hienot sukat :) itse teen ylivetokavennuksen 2oikein yhteen takareunoista :) tulee nopeammin ja on oikeastaa ihan sama kavennus :D

  http://wild-crafts-anni.blogspot.fi/
  ^^
  Mun blogi :)

  VastaaPoista
 2. Kivat jälleen. Mukava kuulla että muillakin on sellasia muotijuttuja, joita on pakko värkätä. Itsellä valmistui 23:s nilkanlämmitinpari. Toisin kuin sinulla, minulla ne odottelevat kaapissa kohdettaan :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kaunis kommenteista :) voisinkin kokeilla tota kavennusta takareunoista seuraavassa sukassa, jos tulee nätimpi!

  Vaari, mulla on kans nyt toi kirjanen jossa on nilkanlämmittimen ohje, vaan vielä en oo uskaltanu sitä kokeilla ;)

  VastaaPoista
 4. hmm, 15 + 15 + 11 + 11 taitaa olla 52? o :) saatko arvioida langan menekkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh! Kiitos korjauksesta, muokkasin silmukkamäärää mut unohdin muokata tuon ;D

   Langan menekkiin sen verran, etten oo koskaan punnannut, mutta yks kerä seiskaveikkaa riittää pariin naisten kokook 39-40 :)

   Poista
 5. Hei,
  kuinka pitkä tuo nauha sulla noissa on?

  VastaaPoista
 6. Kiitokset selkeistä ohjeista! Osaa tällanenkin alottelija kutoa ongelmitta tennarit :) Yhden sukan sain jo valmiiksi ja töissä sitä vilautin, tilauslistaa alkoi jo pukkaamaan :D

  Mitenkä silmukkamäärä menee, jos varren ja sukkaosan koko täytyy suurentaa leveämpään jalkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, nyt vasta tajusin vastata tähän. Jos haluat leveämmän aloituksen niin 11, 17, 17, 11 taikka 11, 19, 19, 11 :)

   Poista
 7. Ja tsäp, näin puoli vuotta tämän blogipostauksen jälkeen vielä piti käydä kiittämässä tästä kun lopulta meidänkin perheidyllin puikoille pääsi. Ohjetta käytetty ja sovellettu ja saatiinpa siitä äärityylikkäät sukatkin aikaiseksi (blogiinkin pääsivät :D). Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Muuta kattelin ja sattu silmään kivannäköiset sukat. Sukkia en ole vielä tehnyt mutta kantapään teko oli neuvottu sillain, että pöljäkin ymmärtää. Kiitos :)

  VastaaPoista
 9. Hei! Olisikohan sinulta mahdollista tilata tuollaiset sukat? Ja paljonko hintaa kertyisi?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ennen joulua en kerkeä :(

   Poista
  2. Voi harmi :( Olisin mielelläni tilannut sinulta tuollaiset

   Poista
 10. Mulla on nyt työn alla ensimmäiset tällaiset pitkät tennarisukat ja mietin että miten paljon tuota nauhaa pitäisi hommata. Muistatko kuinka paljon sulla meni yhteen pariin?

  VastaaPoista
 11. Hei paljon tarvisin silmukoita 35koon sukkaan. Onko tuo 52s sopiva jos pohje 33.5cm? Kiitos vastauksesta etukäteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmm, en osaa kyl yhtään nyt sanoa, toisaalta ne nauhat kiristää kyl :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.