Huopasillaan

Tässä on jatkoa edelliselle päivitykselle. Nämä tossut muuttivat samaan kotiin lämmittämään pariskunnan jalkoja.

Tossuissa on vanhaa puroa - jota yllätyksekseni löytyy myynnistä nykyään Turkista. Ilmeisesti novita ostaa tai on ainakin ostanut osan langoistaa sieltä. Suorastaan vähän ihmettelen, kun novitalla on kumminkin se avainlippumerkki. Joskin siihenkään nykyään ei vaadita kuin 50% tuotteesta on Suomalaista työtä (johon lasketaan myös henkilöstökulut, verotus jne).

Mutta enivei. Tein samanlaiset äidilleni joululahjaksi. Vaikken ole näiden sävyjen ystävä, mutta tälläisenä yhdistelmänä se mielestäni toimii kumminkin kivasti. Ehkä juuri näissä tossuissa värisävyt eivät menneet ihan niin sekaiseksi, kuin edellisessä parissa :)


Lanka: Novita 7 veljestä & puro
Puikot: 5mm ja 7mm

7 kommenttia

  1. Joskus kysyin Novitalta tuosta kotimaisuusasteesta ja vastasivat, että muutama lanka ne täyttää. 7 veljestä ainakin. Mutta siis, tuotteella voi olla lippu, firmalla taas ei. Kyse on nimenomaan tuotteen alkuperästä. Useat Novitan langat on tuotu muualta.

    VastaaPoista
  2. Jos ny mietitään, että mitä ne kerran siellä tehtaassaan kertoivat... Mistähä kaikkialta villa ostetaan, kotimainen ei riittäs. Perus yksiväriset seiskaveikat ja ehkä jotku nalletkin värjätään ja muutenkin käsitellään Suomessa, mutta kaikki moiväriset värjätäänkin jossain muualla. Oisivatko Briteissä puuhanneet jotain. Tokikin siitä on useampi vuosi kun käytiin ekskursiolla, että asiat on voineet muuttuakin. Ja muisti mukautua :D

    VastaaPoista
  3. Purohan oli ja on edelleen turkkilainen lanka, Novita osti sitä vain isot määrät ja brändäsi sen Puroksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennyt tätä aiemmin. Kun ahkera neuloja oon vasta ollut parisen vuotta :) Yllätti vain :)

      Poista
  4. Mun huopatossu/tumppu kuume nousee aina näitä kuva katsellessa.. Pitäskö munkin? hmm.. osaisinko? :)

    VastaaPoista
  5. Hei Henna,

    loistojuttu, että olet ostopäätöksissäsi kiinnittänyt huomiota Avainlippuun, ja siihen, löytyykö tuotteesta se. Teen Avainlipun kanssa töitä, ja kun törmäsin tähän blogikirjoitukseesi, kovasti ilahduin, että asiaa mietit, ja päätin vastata sinulle.

    Avainlipun käyttäjät löytyvät Suomalaisen Työn Liiton verkkopalvelusta, täältä: www.sinivalkoinenvalinta.fi.

    Mitä tulee Avainlipun kriteereihin, niin siitä asti kun sitä on myönnetty alkuperämerkkinä, eli vuodesta 1975, ovat kriteerit olleet samat. Kotimaisuusasteen on oltava yli 50 % ja siihen lasketaan kaikki tuotteen valmistukseen kohdistuvat kustannukset, raaka-aineista työvoimakustannuksiin, ei kuitenkaan veroja. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on n. 80%. Useimmat tuotteet sisältävät niin monia raaka-aineita ja osia, että 100% kotimaisuusaste on monien tuotteiden osalta mahdotonta. Lisää Avainlipusta voit lukea täältä: http://www.avainlippu.fi/avainlippu

    Ystävällisin terveisin ja hyvää kevättä toivotellen,

    Reetta Mentu
    Brand Manager, Avainlippu
    Suomalaisen Työn Liitto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi ja käynnistäsi! Olen lueskellut sivujanne. :) Arvostan suomalaista työtä ja suomalaisuutta tuotteissa ylipäätään, siksi tämä novita-juttu kovasti vaivaa päätäni. Luulin ennen, että avainlippu vaatiin 100% suomalaisuutta, mutta asia ei näin ilmeisesti olekaan. Aina sitä oppii jotain uutta! Koen kumminkin tukevani suomalaista työtä, jos tämä merkki on tuotteelle myönnetty.

      Mielestäni olisi kumminkin reilua, että tuotteissa (ei pelkästään avainlipputapauksissa) lukisi mistä maasta raaka-aineet ovat. Varsinkin langoissa on tosiaan mahdotonta käyttää vaan suomalaista villaa, koska sitä on niin vähän mutta olisi mukava tietää enemmän esimerkiksi mistä maista nämä langat (ainakin novita ilmeisesti ostaa osan ihan valmiina tuotteena ja osan kehräävät Korialla) tulevat - novitan sivuilla ei tästä tietoa ole.

      Mutta jokatapauksessa, mutkikkaita ovat nämä tiet :)

      Mukavaa kevättä myös!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.